Menopauza

Sekcia diskusie s lekárom je spoplatnená, pre viac informácií kliknite na položku  Info o platbe

Menopauza

Menopauza zasahuje ženy medzi 45. a 55. rokom života. Menopauza znamená stratu menštruačného cyklu a je sprevádzaná mnohými vplyvmi, ktoré môžu ženu zaskočiť.

Menopauza je  prirodzený jav v živote ženy, kedy stráca schopnosť plodnosti, nastáva pokles vylučovania hormónov estrogénu a progesterónu a zastavuje sa menštruačný cyklus. Nemusí to však znamenať tragédiu a žena aj napriek prechodu a menopauze môže viesť plnohodnotný a šťastný život.

Príznaky menopauzy

Príznaky menopauzy môžeme rozdeliť na tri základné skupiny: vegetatívne – krátkodobé potenie a návaly trvajúce pár minút, organické príznaky – sprevádzajú zníženie ochlpenia na ohanbí, zmeny na sliznici pošvy, problémy s kožou, zníženie odolnosti na stres a iné. Posledným príznakom menopauzy je metabolický syndróm, kedy dochádza k rednutiu kostí a osteoporóze.

Pri liečbe sa používajú hormonálne prostriedky, ktoré znižujú dôsledky menopauzy a následného klimaktéria.

209
Položiť otázku

Please Login to comment
73 Comment threads
136 Thread replies
9 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
50 Comment authors
doktor Macejka odpovedáaladreamSusanDorota57 Recent comment authors

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

  Subscribe  
Najnovšie Najstaršie
Notify of
ala
Member
ala

Dobry den, chcela ny som sa opytat, mam 53 rokov, Uzivam 2 mesiace GS Merilin, nemam navaly, ani potenie, len suchu posvu.menzes bol v 9. mesiaci 2017- slabulinky, potom az v 12. mesiaci 2017- velmi silny a dlhy a teraz 3 den mam svetloruzove spinenie, ktore je viditelne pri utreti sa toaletnym papierom.Sem tam, je viditelny aj ciri nhlien,
Je toto spinenie mozne povazovat za menzes a tie pauzy , kde menzes nepride su normalne?

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

vo vašom veku – tým nechcem povedať ,že ste stará,je už takéto možné ukončenie dlhoročného menštruovania možné.Všetko je to pod vplyvom hormonov,ktoré už pomaly strácajú na svojej fytziologickej sile.čiže berte to ako normálnu vec. nebolo by však od veci spraviť sono vyšetrenie -vaginálne-na určenie výšky sliznice.zatial však klud.

ala
Member
ala

dakujem, nemam bolesti ani ine tazkosti, len som sa prelakla tych vynechanych mesiacov a divneho ruzoveho spinenia. Ak je to vsak normalne, tak som popkojna.

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

je to normálne

dream
Member
dream

dobry den p.doktor,znova s na Vas obraciam o radu…v pondelok som zacala brat druhy “blister” Klimonormu, zobrala som styri tabl.a dnes by som mala brat piatu,ale dnes som zacala krvacat…co som aj predpokladala…pri vsetkych tychto mojich predoslych problemoch…preco sa to takto u mna deje…a dokedy to este takto pojde…ja viem asi davam nezmyselne otazky, ale….uz neviem co je normalne a co nie…

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

určite to krvácanie nie je silné,preto pokračujte v užívaní klimonormu dalej.

dream
Member
dream

Dobry vecer,p.doktor…znovu sa na Vas obraciam…takze moj lekar mi predpisal Klimonorm, ktory som zacala uzivat, beriem prvy platok z balenia a zacinam posledny tyzden…ale dnes som bola na kontrolu, robil mi znovu sono a povedal,ze ho mam brat 3 mesiace ale bez prestavky….potom znova kontrola….povedal,ze Klimonorm sa moze uzivat aj tymto sposobom…nemoze mi to sposobit nejake neziaduce problemy….neviem co mam robit……dakujem Vam vopred za odpoved

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

Klimonorm mozete aj bez prestávky , nemusite sa obávať, ide len o to , aby ste pri kontinuálnom užívaní- teda bez prestávky- nezakrvacali
Vsak vsetko sa časom uvidí

dream
Member
dream

Dakujem velmi pekne, p.doktor.

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

Kedykoľvek som tu pre Vás

dream
Member
dream

dobry vecer,mam 55r a asi do 52r. som uzivala antikoncepciu, v marci min.r.som podstupila kyretaz pre silne krvacanie,dovtedy som stale mala pravidelne menzes ale silny,vysledky z histologie-makrosk.nal.:endocervix,endometrium,mikrosk.nal.:cervik.sliz.bez zmien,dysfunkcne prolifer.endometrium,asi po dvoch mes.som zacala znovu krvacat a asi od juna min.r.beriem noretisteron,ale vzdy ked som sa dostala na 2krat1/4 tbl.objavilo sa krvacanie a musela som prejst na 2krat1/2,teraz asi od decembra som na 2krat1/2,ale v sobotu som po pohl.styku zacala mierne krvacat a mala som bolesti v podbrusku,v nedelu to uz bolo len slabe hnede spinenie, ale dnes t.j.v utorok vecer zasa bolest v podbrusku a slabe krvacanie,chodim pravidelne na vysetrenie,sono… Read more »

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

dobrý den

neviem,kolko vážite,ale tá dávka norethisteronu je silne podhodnotená-preto tie výkyvy v krvácaní.Norethisteron sa užíva minimálne 2×1 až 3×1 tbl.neviem ani schému užívania…..S ladybonom by som počkal ten sa neužíva na úpravu cyklu ale na klimakterické problémy – aj to len v prípade,že žena už nemenštruuje rok a viac.
vy potrebujete vzhladom na histologiu užívanie iných liekov.napr klimonorm od 5 dna cyklu 1×1 tbl aspon na tri mesiace- mali by ste normálne menštruovať- aj vzhladom na váš vek a po 3.mesiacoch by som klimonorm vysadil a nechal stav na sledovanie.

dream
Member
dream

vazim cca 53kg,norethisteron som uzivala takto:15.6.-18.6.-2×1,19.6.-28.6.-2×1/2,29.6.-18.7.-2×1/4,19.7.-28.7.-2×1/2,29.7.-2.8.-2×1/4,3.8.-16.8.-2×1/2,17.8.-22.8.-2×1/4,23.8.-24.9.-2×1/2,25.9.-28.9.-2×1/4,29.9.-3.12.-2×1/2,4.12.-8.12.-2×1/4,9.12.-31.12.-2×1/2….dnes som bola u lekara,kvoli tomu slabemu krvacaniu,ktore sa mi objavilo v sobotu vecer a bolesti v podbrusku,urobil mi vaginalne sono a sono brucha,vsetko ok…sliznica tenka,vajecniky ok,pichol mi nejaku injekciu na zrazanlivost krvi,ktorej som si nazov bohuzial nezapamatala,ale bolo to nieco na Dy.. alebo Dis…neviem,mrzi ma to, a povedal,ze mam prestat brat Norethisteron a ked krvacanie neprestane, posle ma do nemocnice na konzultaciu a zrejme mi hrozi vybratie maternice…toto by som ale nerada podstupila…bude cakat na Vasu odpoved…dakujem

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

pane bože takúto schému užívania norethisteronu vidím prvýkrát za 38 rokov praxe….samozrejme,že ste krvácali,lebo tá dávka NES sa nemala znižovať – preto to krvácanie.mimochodom pichol vám Dicynone – to je ok.ak už neužívate norethisteron počkajte ako bude dalej s krvácaním.som troška zmatený,lebo v schéme píšete,že ste brali nes do 31.12. – a dalej ze ste dnes teda ako včera boli u gynekologa a ten že povedal,že máte prestať užívať nes – tak ste ho užívali aj teraz či nie?????je to dosť dôležité,lebo ak ste ho užívali a prestanete ho,budete zase krvácať.v každom prípade v odstránením maternice zatial vobec nesúhlasím,nie je… Read more »

dream
Member
dream

dobry den, p.doktor, k tomu uzivaniu norethisteronu, brala som ho preto tak, ze vzdy ked som presla na 2×1/4 tbl.tak som po par dnoch zacala krvacat a moj lekar povedal,ze vtedy sa treba vratit na vyssiu davku 2×1/2 tbl., tak som sa vratila a ked krvacanie skoncilo,tak som znova presla na 2×1/4 tbl., ja som sa drzala len jeho rad….ano mate pravdu, pichol mi inj.Dicynone…a Norethisterone som brala do vcera….vcera mi povedal, ze mam prestat brat a uvidi sa co bude…. p.doktor, co ked zacnem krvacat,on ma bude posielat do nemocnice….uz teraz sa toho trochu bojim….poradte mi, co robit….lebo mne… Read more »

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

je to úplne logické,že ked ste prešli z vyššej dávky na nižšiu začali ste krvácať – to je úplne normálne toho sa neobávajte.ked ste brali norethisteron do včera možete zase krvácať – aj to je normálne.žiadne nemocnica zatial.
objednať sa u mna môžete no musíte so mnou spísať zmluvu a pol roka by ste chodili sem . neviem,či vám to stojí za to…. mne to však problém nerobí.

dream
Member
dream

p.doktor a co k tomu aby som sa u Vas mohla objednat a chodit k Vam na prehliadky a vysetrenie budem potrebovat, potrebujem doporucenie alebo nie,musim sa u svojho gynekologa odhlasit….neviem ako by sa k tomu postavil,ak by som u neho skoncila….je to mozne aj bez toho …..chodim k nemu dlhe roky, nikdy som s nim nemala ziaden konflikt ani problem,bol vzdy ochotny, pretoze tiez uz ma nieco za sebou, bol a myslim si ze zatial aj je odbornikom vo svojom odbore a myslim si,ze tu u nas momentalne okrem neho ani nikto iny lepsi nie je,pretoze tu u nas… Read more »

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

Plne vas chápem , ale musim vas zarmutit, nemozem vas vyšetriť bez toho, ze by ste prešli ku mne
Zatiaľ to nechajme na tejto forme a uvidime , ako sa to bude vyvíjať dalej
Konzultujte to dalej so mnou takouto formou, ako doteraz
A keby uz priharalo, nájdeme nejaké riešenie

dream
Member
dream

Dobry den, p.doktor dakujem Vam velmi pekne za vsetky zatial poskytnute informacie, plne Vas chapem….ale na druhej strane som z toho smutna….som rada, ze mate zaujem aj dalej pokracovat v konzultacii so mnou touto formou, budem velmi rada a velmi si to vazim, urcite to budem dalej vsetko s Vami konzultovat a ked budem v situacii, ktora sa mi nebude pacit urcite sa ozvem,pretoze by som bola nerada dotlacena do niecoho co mi nebude vyhovovat a s cim nesuhlasim…. a jednoznacne to zacnem riesit radikalne….dakujem este raz velmi pekne….

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

držím vám palce a nezabudnite-som stále tu.
pekný den

Susan
Member
Susan

Dobrý deň, pred pár dňami som oslávila 52 narodeniny, doposiaľ mám pravidelný menzes, popri užívaní antikoncepcie Lindynette 20, ktorej posledné balenie som práve doužívala. Antikoncepciu som mala 24 rokov. Jedinú zmenu, ktorú pociťujem je suchosť pošvy pri pohlavnom styku, s čím mi pomáha Hydrofemin gél . Môj ošetrujúci gynekológ mi pri poslednej preventívnej prehliadke modmietol predpísať ďalšiu antikoncepciu a doporučil Novofem, ktorý je užívať nechcem, lebo mám z toho obavy. Chodím posledných 12 rokov na pravidelné ročné prehliadky prsníkov- sono aj mamografické vyšetrenie , a každoročne aj na cytológické odbery a sono maternice. Lekár mi vysvetlil iba to, že tehotná… Read more »

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

V prvom rade vsetko dobré k narodkam
Musim vas vsak zarmútit, lebo moj názor sa jednoznačne stotožňuje s názorom vášho gynekológa
V tomto veku- podotýkam nie starom- je uz naozaj užívanie antikoncepcie uplne zbytočné. Aspon co sa týka otehotnenia.
Toho novofemu sa obávať nemusite
Teraz sú vlastne len dve cesty- uplne vynechanie užívania hormónov- mǒze vsak nastať nepravidelné krvácanie. Mǒze-nemusí
Alebo pokračovať dalej v užívaní hormónov
Buď teda antikoncepcie alebo hrt novofemu
Moja rada- pokračujte dalej v užívaní novofemu aspon 3 mesiace a uvidíte ako na tom budete
Verim ze budete spokojná
A otehotnenia sa uz naozaj obávať nemusite

Susan
Member
Susan

Dakujem za prianie, aj za rychlu odpoved. Tehotenstvo ma netrapi, skor dovod preco nedoporucujete antikoncepciu, ale novofem, vysvetlili by ste mi v skratke, ak sa da, v com je novofem vyhodnejsi pre mna pred malinkou davkou hormonov podanej v antikoncepcii??
Dakujem

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

Rozdiel je v hormonálnom zložení oboch preparátov novofem je účinnejší hlavne kvoli možným klimakterickym príznakom
U vas je ideálny prechod od hak k hrt

Susan
Member
Susan

dakujem za vycerpavajucu odoved a prajem vsetko naj… v novom roku?

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

Vsetko dobré aj vam

Dorota57
Member
Dorota57

Dobrý deň, mám 43 rokov a chcem sa poradiť o mojich príznakoch. Posledných cca 18 mesiacov sa cítim inak. Prichádza to postupne a dlho som si jednotlivé príznaky vysvetľovala velijako inak. Začalo to zmenou menštruačného cyklu. Vždy som mala menzes silný a dlhý, no ten sa ešte zosilnil a trvá stále tak 6-7dní. Krvácam naozaj veľa, v tie 2-3 najsilnejsie dni si nedovolim bez vymeny vložky ani 1,5 hofiny pobehovať medzi ľuďmi, inak zakrvácam oblečenie. To isté ráno, po zobudení. Okrem toho sa mi menzes skratil a nepravidelnejšie chodí medzi 20-25 dňom. Začáa som cítiť ovuláciu, kŕče a bolesti. Posledných… Read more »

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

Dobry den
Je to naozaj extrémna reakcia a co je Podststné je to, ze vzhľadom na váš vek je to este pomerne skoro
Ale vsetky vami popisované príznaky môžu svedčiť pre možnú začínajúcu menopauzu
Je potrebné podrobné gynekologické vysetrenie, sono vysetrenie- výška sliznice , jej morfológia, možné myomy, polyp….
V neposlednom rade je velmi dôležité vysetrenie hormonalneho profilu
Po týchto vyšetreniach sa môžeme posunúť dopredu

Dorota57
Member
Dorota57

Polypy ani myómy nemám. Bola som teraz s týmito ťažkosťami v marci na sono, mala som len akúsi zhrubnutú sliznicu maternice, takže som bola na opakovanom sone v júni hneď po skončení menzesu. Maternica sa čistí pekne, nič tam neostáva, netreba kyretáž. Ano, pri krvácaní idu zo mňa kusy, nielen čerstvá krv. Opakovane mi robila gynekologička vtedy aj krvný obraz, ale keďže aj ten bol ok, len to uzavrela, že proste to tak je, mám sa pripraviť na zmeny. Lenže tie 2 letné mesiace boli pre mňa ešte horšie, a so strachom čakám, čo bude ďalej. Gynekologička mala teraz 2… Read more »

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

Začnem od zadu…. rakovina vás zatiaľ mazať nemusí na sono by sa niečo zistilo , keby to bolo opodstatnené. Čiže s týmto sa zatiaľ netrápte. A ten hormonálny profil nie asi, ale určite!!!

Dorota57
Member
Dorota57

Ok, veľmi pekne ďakujem. Dám vedieť, ak teda možem. Pekný večer.

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

Musíte mi dať vedieť

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

samozrejme ,že mi dajte vedieť.

Dorota57
Member
Dorota57

Dobrý večer, pán doktor, takže sa ozývam s novými správami. Pani gynekologička sa pri mojej návšteve u nej v stredu prikláňala k názoru, že moje problémy nebudú pravdepodobne súvisieť s menopauzou ( a ak, tsk len okrajovo ). Vysvetlila mi aj, že nemám očakávať zázraky z výsledkov hormonálneho profilu, sú orientačné. Pravdepodobne ukážu len začínajúcu menopauzu v norme v porovnaní s ostatnými ženami v mojom veku, čo sa aj potvrdilo ( dnes som si volala o výsledky). Taktiež opatovne ( už 3.krát, pripadám si ako hypochonder, ale ja sa naozaj necítim dobre v poslednej dobe) mi vyšiel v poriadku krvný… Read more »

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

dakujem za správu—takže vlastne píšete,že sa potvrdila začínajúca menopauza…..počkajte na vyšetrenie endokrinologom,potom sa mi ozvite.keby ste boli moja pacientka,napísal by som vám užívanie klimonorm-u na 3 mesiace,mal by sa vám upraviť cyklus a mali by sa zmierniť príznaky vášho stavu.neprepokladám,že neurolog vám niečo nájde….

luana38
Member
luana38

Dobry den, mam 52 rokov, menzes zcela pravidelny, sem tam vynecha mesiac, alebo sa predlzi, skrati cylus. Ide mi vsak o to, ze nemozem uzivat hormonalnu liecbu. Moje problemy su – velmi vyrazny narast hmotnosti , nedari sa schudnut ani kilo a hlavny , velmi akutny a neprijemny problem- velmi, ale velmi sucha pokozka na podbrusku nad vaginou, v trieslach, cele okolie vaginy mam strasne suchu pokozku, ktora najskor len velmi svrbela, ale teraz az pali. Kupila som nespocetne mnozstvo roznychkremov, ale nic nezabera. Co by ste mi odporucili na upravu tychto potiazi, ktore mam. Mam zaujem aj na odporucane… Read more »

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

V prvom rade by som vam doporučil kožné vysetrenie
Co sa týka fitoestrogenov vsetky maju približne rovnaké zloženie a teda neexistuje preparát ktorý by som vam mohol doporučiť pre jeho výrazný účinok
Skúsil by som este endokrinologicke vysetrenie
Prečo nemôžete užívať hormóny?
Tie by vam urcite mohli pomôct

luana38
Member
luana38

prepacte, za tuto odpoved si uctujete 3.99? To je nehoraznost.ak by som mala kozny problem, ci problem so stitnou zlazou, tak by som snad nepisala do poradne gynekologa. Hormony nemozem uzivat pre ine ochorenie, ktore nema nic spolocne s tym, co ste vymenovali. Naozaj som ocakavala inu odpoved, aspon nasmerovanie,ked si za to date zaplatit.

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

Ste nejaká múdra milostivá
Píšete ze máte suchu pokožku mam 36 ročnú prax a viem co pisem ak si nemyslite ze je to kožný problém je to vas problém
Ja som vam poradil z mojho najlepšieho vedomia a za tým si stojím
Co sa tyka fytoestrogénov nepomôže vam ani jeden
Ani neviem načo ked píšete ako vas hlavný problém svrbivú kožu
Aj ste mysleli úpravu cyklu fytoestrogény vylúčte

luana38
Member
luana38

mam v okoli vaginy, vlavne v trieslach uplne stensenu vysusenu kozu, ako nasledok prechodu,ktora neprijemne svrbi, ako kauzda sucha koza, vyskusala som mnozstvo kremov,ja nemozem uzivat estrogeny pako hormonalnu liecbu,pre ine ochorenie, kde to vylucili, nakolko v hormonalnom profile mam minimum estrogenu, chcela som to nahradit fyto…pripadne odporucanie na mast, krem, bez hormonov, ktory by mi mophol pomoct,necakala som takuto odpoved, bez akejkolvek znamky snahy o pomoc Dakujem za vas cas.

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

Ved som vam pekne poradil kožné vysetrenie
Ze ste to nečakali za to ja nemozem
Vy si myslite ze kožné zmeny v prechode patria pod gynekológa?
Tak prepáčte to sa velmi mýlite

luana38
Member
luana38

som z vasich reakcii sokovana a znechutena. nevadi, dalsie ponaucenie …majte sa dobre.

rachel
Member
rachel

Dobry vecer mozem sa prosim spytat na vysledky ci uz znamenaju menopauzu, mam 46 rokov, menzes mam zhruba pol roka nepravidelny kratsie aj dlhsie cykly, navaly ziadne, ani ine priznaky,, endokrinologicke hormony v poriadku, hodnoty-S-PRL 24,34ug/l, S-FSH 2.22 IU/l, S-LH 2.09 IU/l, S-E2 582.10, 5 den cyklu, dakujem pekne za odpoved

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

Uvedené hodnoty hormónov nesvedčia pre menopauzu
Doporučujem vam hormonálnu úpravu cyklu- ak chcete mat cyklus pravidelný. Ak nie- je to Ok

rachel
Member
rachel

Dakujem velmi pekne

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

vdačne

rachel
Member
rachel

mozem sa prosim este spytat je tam sanca otehotniet? partner je o 7 rokov mladsi, dakujem pekne za odpoved ,, prajem vsetko dobre

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

šanca na otehotnenie je minimálna,nemožem však povedať,že sto percentná.

rachel
Member
rachel

dakujem pekne

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

na zdravie

Barbara
Member
Barbara

Chápem a dakujem Vám.

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

na zdravie

Barbara
Member
Barbara

Práve naopak pán doktor ,ja si vezmem vela z vaších slov.Ako pracujú v tele,prečo ich vysadiť,posobia zle?

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

neposobia zle sú to látky na prírodnej báze …nemali by ste podla mna od nich priberať.To vysadenie som myslel len preto,že len na základe toho by sme mohli 100 percentne potvrdiť,či z nich priberáte ,alebo nie.podla mna nie.