Onkológia

Sekcia diskusie s lekárom je spoplatnená, pre viac informácií kliknite na položku  Info o platbe

Gynekologická onkológia

Ženy majú špecifickú stavbu tela, ktorá je vystavená rôznym chorobám, ktoré muži nepoznajú. Častým problémom žien sú onkologické ochorenia, ktoré zasahujú prsníky, vnútorné orgány a pohlavné ústrojenstvo.

Gynekologická onkológia sa stretáva v praxi s nezhubnými a zhubnými nádormi. Najčastejšie sú zasiahnuté prsníky, čo je v rozvinutých krajinách onkologickým problémom gynekológie číslo jeden a spôsobuje najčastejšie úmrtie žien na onkologické ochorenia gynekologického charakteru. Ďalšou častou príčinou úmrtia  žien je karcinóm čipka materničného, maternice a vaječníkov.

Existuje však spôsob prevencie gynekologických ochorení spojených s rakovinou a nádormi, navyše dnes poznáme príčiny gynekologických onkologických ochorení a liečba a prevencia sú dostupnejšie.

245
Položiť otázku

Please Login to comment
80 Comment threads
165 Thread replies
6 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
58 Comment authors
doktor Macejka odpovedáelisa1711LiaRenyMiska Recent comment authors

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

  Subscribe  
Najnovšie Najstaršie
Notify of
elisa1711
Member
elisa1711

Dobrý večer pán doktor, chcem sa opýtat či je mozne aby sa cytologia zhorsila behom jedneho roka..pred rokom som mala cytologiu vraj v poriadku..neviem ake hodnoty len mi sestricka oznamila ze vysledky mam v poriadku..hned potom som otehotnela a teraz mam 4 mesacnu slecnu a problemy s menstruaciou..uz dva mesiace neprisla..a neviem preco ked ani nekojim..bola som u lekara nasiel mi mensiu cystu na pravom vajenciku a pichol vyvolavacku ..dala som si spravit podrobnejsiu cytologiu LBC..ale mam strach z vysledkov..ani neviem preco..s menzesom som nikdy nemala vacsie problemy akurat mi chodil nepravidelne..vzdy skor ako neskor..teraz mi uz dlhsie meska a… Read more »

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

Co sa týka cytológie, neviem, prečo sa obávate… nepravidelné krvácanie po pôrode s tým nemá nic spoločné
Tá nepravidelnosť je zrejme spôsobená tou cystou, ktorá sa mǒze vstrebať a cyklus sa upraví
Možné je aj upravenie cyklu tabletkami

elisa1711
Member
elisa1711

dakujem za odpoved pan doktor, co sa tyka tej cysty mam ju uz niekolko mesiacov..doktor ju sleduje..je stale taka ista vraj vobec nerastie..len sa tam drzi posiela ma na laparoskopiu ale mne sa velmi nechce ist lezat do nemocnice ked mam male babatko..chcem sa spytat ci je podla vas potrebne ist na tento zakrok ak cysta nerastie a nesposobuje mi ziadne problemy..prave naopak mam pocit akoby sa zmensovala kedze naposledy mala o niekolko mm menej ako pred dvoma mesiacmi..

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

Neviem ci vam doktor zobral krv na tzv tumor markery… ak nie- doporučujem . Takisto neviem rozmer tej cysty.
Preto sa neviem vyjadrit o lsk vyšetrení

elisa1711
Member
elisa1711

rozmery boli naposledy 4,8×2,9 cm, krv mi nebral len mi povedal ze sa mu nezda nijak podozriva alebo tak..len ze by tam proste nemusela byt a ze sa nijak nemeni ani nezväčšuje

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

no cysta nie je najmenšia treba ešte vyčkať,možno tá krv a potom na kontrolnom sono vyšetrení sa uvidí ako dalej.

Lia
Member
Lia

Dobrý deň. Viete mi prosím vysvetliť čo znamená expresia HPV? Vôbec tomu nerozumiem. Je to už zlé….alebo?

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

jená sa o vírus – human papilloma virus – infekcia patrí medzi najčastejšie prenosne pohlavné ochorenia.viac o tomto víruse si nájdite cez vyhladávač,nemá zmysel vám to tu všetko obšírne písať.
ale nemusíte sa toho báť.štúdie ohovoria,že viac ako 80 percent žien a mužov sa stretne s touto infekciou.

Lia
Member
Lia

Ďakujem.
A čo ak ten vírus napadol bunku… S prepisom do bunky.

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

však to ste sa ma už spytovali minule vid nižšie nie? v 80 percentách uvedený vírus do dvoch rokov sa z bunky zlikviduje.

Lia
Member
Lia

Upsss pardon…prehliadla som v tom strese vašu odpoveď. Včera som bola na opakované stery a nerozumela som lekarkinej vážnej tvári už ani slovo.
Rozpravala niečo o rozbuške a už som bledla

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

v pohode nie každá rozbuška vybuchne…..

Lia
Member
Lia

Dobrý deň. Som 4 mesiace po sekcii. 36 rokov. Druhé tehotenstvo stále dojčím. Vo výtete mi bol zistený hpv vírus 45 s prechodom do bunky. Viete mi prosím o tom povedať viac? Je toto čomu sa hovorí predrskovonovē štádium? Čo to všetko znamená… mám to riešiť hneď? Posilniť imunitu nejako? Lekárka mi odporúča kontrolu o šesť mesiacov, nemôže sa to do vtedy nejako zvrhnúť ? Nemám žiadny výtok… zvyknú ma však pobolievať vaječníky… myslím, bolí to v stranách v podbrušku.Ďakujem pekne

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

musíte si uvedomiť že HPV vírusov je približne 120 podtypov. niektoré patria medzi menej rizikové,niektoré medzi viac rizikové – medzi ne patrí aj hpv45.zatial by som vám neradil panikáriť,postačí cytologické sledovanie krčka stačí o tých 6 mesiacov.

Lia
Member
Lia

Ďakujem
A čo to vlastne znamená s prepisom do bunky?

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

tým sa vôbec nezaťažujte.on už v bunke je.

Reny
Member
Reny

Dobry den. Mam 25 rokov. Za svoj zivot som mala len jedneho muza-mojho manzela, s ktorym som 8 rokov. On mal predomnou len 2 chranene sex. styky. A teraz k mojmu problemu – v auguste min. roka sa mi zacali robit drobnunke vyrasky pri vchode do posvy. Niekedy som mierne spinila po styku. Gynekologicka mi nasla ranku na krcku, prave z nej som spinila. V septembri min roku mi preto vykonala cytologiu-vysledok PAP II, v oktobri LBC cytologia- vysledok PAP II, test na vysokorizikove HPV – negat. Dala som sa zaockovat proti hpv. Doslo to tak daleko, ze som isla… Read more »

Reny
Member
Reny

Teraz som si spomenula, ze tusim pred rokom som si nieco podobne nahmatala tiez, ale neriesila som to. Teraz som uz asi vyplasena zo vsetkeho. Bude to asi ta ranka, pravda? S pozdravom, Remy

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

v prvom rade sa ukludnite,lebo sa o nič závažné nejedná.ak ste mali diagnostikované kondylomi,ich liečba je správna-však to vlastne aj sama vidíte,ked už bradavice nemáte.a nemusíte sa ani obávať nálezu na krčku tie cytologie,včetne LBC sú úplne fyziologické.určite,keby na krčku niečo bolo,zbadala by to vaša gynekologička- toto vôbec neriešte a už sa sama nevyšetrujte- nie ste odborník.
čiže záver mojej odpovede- všetko je v poriadku,nič neriešte a užívajte si život naplno.
pekný den

Reny
Member
Reny

Dakujem pan doktor. Mate pravdu. Ja som sa len trosku zlakla. Na internete je totiz, ze hrcky a nerovny povrch ma krcku hned znamenaju polyp ci rakovinu. Chcela som sa len presvedcit, ci je to skutocne ta ranka alebo co to vlastne je. A ci s tym mam bezat k doktorovi, kedze nie som uplne ok (mam hpv nizkorizikove). Preto tie stresy. Nechcem nic podcenit.

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

ok nič ste nepodcenili všetko je v poriadku.

Reny
Member
Reny

Dakujem! Takze to, co som si nahmatala je podla vas ta ranka, ci?:) a este som sa chcela spytat- v pripade, ze by som po styku z ranky stale spinila, hoci mam pap ii, odporucate konizaciu? Cicadrina mi trochu pomohla , ale aj tak to este nie je na 100percent. Som nerodicka, 25 r, nizkoriz. HPV, jeden partner, pap ii, sledovana kazdeho pol roka. Dakujem, prajem krasny den.

Reny
Member
Reny

Stale tam mam ten poddajny pluzgierik na krcku (raz ja vacsi, raz mensi, inokedy ho skoro necitim…,netusim, co to je) to z toho asi od vcera spinim-Vcera sme totiz mali s manzelom styk. Menzes mam mat o tyzden. Co sa to deje?

Reny
Member
Reny

Alebo mi ma zacat menstruacia. Sice mam dostat menzes az o 7 dni, no ja ho nedostavam nikdy presne. Mam totiz aj bolest v podbrusku a citlive prsia. Planujem nasadit hak, lebo som uz na nervy z tycho spineni a krvacania hore-dole. Hak som brala 7 rokov a ziadny takyto problem som nemala. Rok ju neberiem a same problemy. Uz vas nebudem otravovat a prepacte za otazky. Toto je moja posledna. Vela stastia, ste super! Reny

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

to,čo ste si nahmatali.bol pravdepodobne krčok maternice-určite by ste si sama nenahmatali nejakú cystičku,ani ranku-na to zabudnite.no jednoznačne to teda treba pozrieť gynekologom-ak máte opakovane papa II a aj LBC bolo negat,konizáćiu by som nedoporučoval.pokračujte dalej v liečbe Cicatridine.
každopádne by som bol za užívanie horm.antikoncepcie,upraví sa vám cyklus a nebudete krvácať.
dakujem za priazen ca otravujte ma kludne dalej-lebo slovenské devy sa toho platenia nejako zlakli,takže mám dosť priestoru na vaše otázky.
pekný večer a už žiadne samovyšetrovanie-aby ste z toho nezcvokateli – a zbytočne.

Reny
Member
Reny

Myslite teda, ze je to daco vazne?

Reny
Member
Reny

A presvedcili ste ma, idem na tu antikoncepciu, toto mi za to nestoji… Znova som si teda nasadila Cicatridine. Ziandy pluzgierik som si tam uz necitila. Moznoze sa mi krcok meni pocas cyklu. Citala som o tom a ma to vela zien pod pojmom ovuloza ci ako. Uvidim, teraz sa mo neda ist ku gyn, uz mi nedaju dovolenku. Ja len dufam, ze ked som bola pred mesiacom a pol na kompletnom gyn. vysetreni (v marci som tam za mesiac bola asi 5x) nic vazne sa za taku kratku chvilku nemohlo stat…dufam… A dakujem za odpovede

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

super,že ste sa rozhodli pre užívanie antikoncepcie,budete spokojná

Reny
Member
Reny

Dufam. A co vravite, ked mi ten pluzgierik zmizol, mam ist k lekarovi? A co vravite ma tu ovulozu? Myslite, ze by ten moj problem mohol byt vazny? Dakujem

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

k lekárovi nemusíte považujte sa za zdravú
nemáte žiaden vážny problém antikoncepcia vám pomôže v tom,aby ste nekrvácali. a prosím vás dosť už o tejto téme lebo píšeme stále o tom istom dookola,dobre?

Miska
Hosť
Miska

Dobry den,prosim o radu.Dnes som tyzden po konizacii,do tohto momentu som mala taky hnedy vodnasty vytok,momentalne to vsak vyzera akoby som mala menstruaciu,ta by mala vsak prist buduci tyzden.Zvykne mi meskavat,takze nepredpokladam,ze dosla tyzden skor.Avsak predoslu ms som dostala 25.2. co bolo 9ty den po vyvolavacke,mohlo to narobit sarapatu?Moze to byt napr.aj tym ,ze sa odlupila chrasticka a preto ta krv ako pri ms?Krvacanie to neni silne iba maly fliacik na vlozke ,no znepokojuje ma to,ale to ze je to take cervenkaste.Co by ste mi poradili?Ist za lekarom alebo sa nemam obavat?Nechcem tam byt za hysterku ale ani nieco zanedbat.Dakujem

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

zatial je to v pohode,ked nekrvácate intenzívne.zrejme sa nejedná o menštruáciu,ale o pooperačné krvácanie-čo je pri tak malej intenzite možné.

Miska
Hosť
Miska

Dakujem za nazor.Ste druhy po mojom gynekologovi u ktoreho vzdy najdem pomoc takto na dialku 🙂 Pekny den Vam zelam

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

dakujeeeeem
pekný den aj vám a už bez toho krvácania…..

Lenka
Hosť
Lenka

Dobrý večer, reagujem ešte na môj dnešný dotaz a chcem doplniť ešte niekoľko otázok: 1. HPV sa delí na vysoko a nízkorizikové. Dočítala som sa, že nízkorizikové HPV spôsobujú primárne genitálne bradavice a vysokorizikové spôsobujú predrakovinové zmeny na kŕčku. Test spred 4 mesiacov mi ukázal – negatívna na vysokorizkové, PAP II. Mám však genitálne bradavice, ktoré mám už pol roka, no potvrdené mi boli až teraz, na základe biopsie. Gynekologička povedala, že keď sa mi výsledky cytológie zhoršia, je za plastiku cervixu, aby sa zabránilo predrakovinovým zmenám. Tomuto však nerozumiem – nespôsobujú nízkorizikové HPV len genitálne bradavice? Veď vysokorizikové HPV… Read more »

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

ak máte negatív na vysokorizikové hpv a papa II vôbec by som neuvažoval o konizácii.stačí len cytologické sledovanie 1x za dva roky.ak ste pred treťou vakcináciou Silgardu je možné,že vaša imunita odstráni aj genitálne bradavice.Genitálne bradavice spôsobuje HPV 6 a 11-teda nízkorizikové.test na HPV opakovať nemusíte.

Lenka
Hosť
Lenka

Pán doktor, ďakujem za odpovede. Ešte jednu otázku, možno takú blbú, ale radšej sa poradiť, ako potom spraviť sprostosť: Onedlho mám tú svadbu. Je s mojím stavom vhodné ísť do vertikálneho solária? Samozrejme, s oblečenými nohavičkami. Ďakujem za odpoveď.

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

nie som za solárko.

Lenka
Hosť
Lenka

Dobrý deň, pán doktor. Mám 25 rokov, o mesiac sa vydávam, mám 7 rokov jediného, prvého a stáleho partnera. On mal predomnou len 2 chránené sexuálne styky. Sme si verní, o tom vôbec nepochybujem. Od mája minulého roka máva časté infekty – zl. stafylokok v nose, bradavice na rukách a na nohách, impetigo, chronický zápal hrdla, začali sa mi robiť drobné výrastky pri vchode do pošvy. V septembri som absolvovala klasickú cytológiu – výsledok PAP II., v novembri (kvôli výrastkom) som absolvovala LBC cytológiu – výsledok PAP II, test na vysokorizikové typy HPV negatívne. V decembri som absolvovala cytológiu z… Read more »

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

myslím si,že som vám už odpovedsal- vid vyššie.ešte dodatok užívate niečo na tie condylomy?

Lenka
Hosť
Lenka

Dobrý deň, pán doktor. Ďakujem za odpoveď. Zatiaľ nič neužívam, kožná mi to len každý týždeň vypalovala s tým, že keď sa biopsiou potvrdí condylomata, tak mi naordinuje liečbu. Idem tam tento týždeň. Aj partner bol u kožnej, ten je OK, ide aj k urológovi, či má aj on HPv a zvažujeme očkovanie aj pre neho, aby nedošlo k opätovnému nakazeniu. Chceme spraviť všetko preto, aby sme sa z toho dostali…. Pán doktor, prosím Vás, ak mám ranku na kŕčku (ako vravela gynekologička včera), ktorú som ta v januári nemala (bola som na predoperačnom vyšetrení, a povedali, že kŕčok je… Read more »

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

trú ranku neriešte,podstatná je cytologia.test na hpv opakovať nemusíte.

Lenka
Hosť
Lenka

A mohol by sa mi výsledok z cytológie, ktorú mi robila včera, za 4 mesiace tak zmeniť/zhoršiť, aby bola potrebná konizácia? Je vôbec možný takýto “agresívny spád” pri mojom stave (všetkých doterajších cyto PAP II, bez vysokoriz. HPV, s condylomatami, s rankou na kŕčku a absolvovaním očkovania Silgard)? Ďakujem, prajem pekný zvyšok dňa.

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

však som vám písal už že na tento ster “PAPA II nie som za konizáciu.

Anelim
Hosť
Anelim

Dobrý deň, mala by som tri otázky: 1. Čo znamená vo výsledku LBC – L SIL, Imunocytochémia: p16/Ki67 negatívna koexpresia ?
2. V prípade úspešnej konizácie a výsledku HPV negat. znamená to, že som sa HPV zbavila? Prípadné ďalšie HPV pozitívne by som získala opätovným nakazením ?
3. Ak mám pri HPV, L SIL potvrdenú aj endometriózu môžem byť liečená hormonálne, nepodporím tým zmeny súvisiace s HPV a L SIL ? Prípadne – ako to treba liečiť?
Ďakujem za odpoveď.

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

dobrý den aj vám

1,nález je negatívny,nemá zmysel vám to odborne vysvetlovať
2,presne tak-bez toho otáznika
3,nález ny krčku je negatívny,niet dovod ho liečiť- ani sa to vlastne nedá.treba krček len pravidelne cytologicky sledovať
ak máte dokázanú endometriozu,horm.liečbu môžete.

petra999
Hosť
petra999

Dobrý deň, chcem sa opýtať , zistili mi HPV vírus . Ja a ani môj manžel sme nemali pred tým sexuálneho partnera, ako je možné, že tento vírus sa mi objavil po 10 rokoch spolužitia? ďakujem

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

aj ked sa traduje že je len sexuálny prenos HPV, poslednej dobe sa zistilo,že sa prenos môže dostať aj cez drobné trhlinky vlhkej kože – napr.vo fitnes,saune,plavárni-čo je teda možno aj váš prípad.

petra999
Hosť
petra999

ďakujem

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

na zdravie.

Coko
Hosť
Coko

Dobry den, mam 27 rokov a mam virus HPV – genitalne bradavice – ktore som si dala operacne vyskrabom operovat. Zaujima ma ako sa mam dalej ochranovat co vsetko robit preto aby som toto nerozniesla dalej.Dakujem za odpoved

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

ak ste už po odstránení bradavíc,považujte sa za vyliečenú.

Coko
Hosť
Coko

Dakujem krasne ale nejake mam este vo vnutri konecnika 🙁

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

o dalšom postupe sa poradte s chirurgom.