Choroby prsníkov

Sekcia diskusie s lekárom je spoplatnená, pre viac informácií kliknite na položku  Info o platbe

Choroby prsníkov

Žena so svojou fyzickou stavbou tela je ohrozená aj chorobami prsníkov. Najčastejším ochorením poprsia je mastopatia, čo je vytváranie cýst a uzlíkov v prsnej žľaze. Vyskytuje sa počas celého aktívneho života od pohlavnej zrelosti až po menopauzu a zasahuje viac ako polovicu žien.

Častými chorobami prsníkov sú cysty, ktoré postihujú najmä mladé ženy. Sú to dutinky vyplnené tekutinou, ktoré však do niekoľkých dní zvyčajne zmiznú. Môžu byť bolestivé a na ich odstránenie sa používa jednoduchý chirurgický zákrok.

Nezhubné a zhubné nádory prsníkov

Choroby prsníkov zasahujú aj do nezhubných nádorov, medzi ktoré patrí fibroadenóm, ktorý sa vyskytuje až u 15 percent žien. Vyskytuje sa  najčastejšie do 35. roka života a dokonca aj v detskom veku.

Chorobou prsníkov je aj adenóm mliečnej žľazy a je to vzácny, guľovitý, nezhubný nádor. Nádor tukového tkaniva  lipóm zasahuje prsné tukové tkanivo. Krvný výtok z bradavky môže naznačovať intraduktálny papilóm.

Zhubný nádor prsníka – rakovina je častou príčinou úmrtia žien v rozvinutých krajinách. Vznik a pôvod choroby prsníka v podobe rakoviny nie je známy, no vedecké poznatky vedia o ovplyvniteľných faktoroch karcinómu prsníka.

260
Položiť otázku

Please Login to comment
94 Comment threads
166 Thread replies
12 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
88 Comment authors
doktor Macejka odpovedáTimeaVeroNicrBetkaBiba Recent comment authors

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

  Subscribe  
Najnovšie Najstaršie
Notify of
Timea
Member
Timea

Dobrý deň, pán doktor môžem Vás znova veľmi pekne poprosiť o radu, už som Vám dávnejšie písala ohľadom môjho nálezu k prsníkom (príspevok nižšie z 28.12.2017), teraz som bola po pol roku na kontrole a výsledok je: RA: negat. , LA: lieky na štít. žľazu, subj bez ťažkosti, vpravo na č. 12-1 prítomné dobre ohraničené oválne ložisko veľkosti cca 8 x 4mm, bez patologickej vaskularizácie – vzhľadu FIA. Inak bilat. bez známok cystických, solídnych formácii v teréne žľazy fertílneho typu. Dukty nie sú dilatované. Mamilly prominujú. Koža nezhrubnutá, podkožie voľné, v axillách bez LAP. Záver: Hypoechogénna lézia 1. dx –… Read more »

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

Podľa popisu sa zrejme jedná o nezhubný nádor tzv fibroadenom, čiže malo by to byt Ok. Antikoncepciu mozete, uvidíte po kontrolnom sono vyšetrení, ci fibroadenom narástol, alebo nie. Podľa toho sa určí další postup

VeroNicr
Member
VeroNicr

Dobrý deň,

veľmi pekne by som chcela pána doktora poprosiť o názor.
Mám 29r., žiadne deti. Už druhý mesiac, týždeň pred cyklom až do druhého dňa cyklu sa mi v ľavom prsníku v spodnej časti vytvorí hrčka o veľkosti cca 1cm, ktorá je na dotyk bolestivá. Je stále na tom istom mieste. Počas cyklu sa mi táto stratí aj spolu s naliatím pŕs. A je zas kľud.
Je toto spôsobené čisto len hormonálnymi zmenami, alebo je potreba to riešiť promptne?

Veľmi pekne Vám ďakujem

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

myslím si,že ak sa uvedený útvar stratí,je to vplyvom posobenia hormonov,možná lymf.ulzina a neriešil by som to.

VeroNicr
Member
VeroNicr

Ďakujem Vám veľmi pekne! Príjemný deň prajem 🙂

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

vďačne

Betka
Member
Betka

Dobrý deň chcela by som sa poradit pod prsnikom mam lipon ktory som si nasla pred troma rokmi otehotnela som a na dalsej prehliadke som bola normalne po dvoch rokoch teraz je tomu rok od posledneho USG a ja mam pocit ze ten lipon dost narástol, jef velky mozno aj 8cm chcela by som si ho dat vybrat ale nemozem ist do nemocnice kedze mam male dieta doma neviem existuje aj iny sposob odstranenia alebo keby sa to robilo ambulantne. Je mozne zeby sa stoho liponu mohlo vzniknúť aj nieco nebezpečné?

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

8 cm lipom je uz dosť veľký na to aby sa odstránil . No ambulantne si myslím to nepojde- je to dosť veľký nález.viete , vsetko co je aj benigne, môže sa časom zvrhnúť na maligny proces, preto neotáľajte a čím skôr si dajte lipom odstrániť,však sa dohodnite s chirurgom.

Betka
Member
Betka

Dobry den pan doktor checem sa vas spytat lebo som stoho nestastna a nemozem spávať, na poslednom USG som bola pred rokom a teraz som objednana az za 2 mesiace, po celom prsniku mam akoby zvacsene žľazy su dost velke bradavku a okolie mam cervensie ako na druhom a mam pocit akoby bol trocha väčší prsnik ale to niesom si ista ci nebol aj pred tým na ramene mam asi 3 male uzlinky

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

nebojte sa,keby to bolo niečo zlé,potvrdilo by sa to na sono vyšetrení.počkajte na kontrolné sono a potom vám lekár povie,ako to vyzerá.Može sa jednať o zvačšené uzliny- to je pohoda. takže žiadna panika ,dobre?

Betka
Member
Betka

Nerozumiem ako to myslite ze by sa to potvrdilo na sono? Tam som bola este pred rokom to je dlhy čas teraz som sla k lekarke s problémom ale aj tak som objednana az za dva mesiace,este som nespomenula ze mam pod prsnikom tukovu hrcku velku ako vajce nemoze to suvisiet stým?

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

rok na sono nie je vobec dlhý čas vždy sa robí kontrolné sono po roku .takže musíte vyčkať na kon trolné sono – dovtedy nemá význam zbytočne polemizovať.

Betka
Member
Betka

Dobry den, chcem sa spytat pan doktor mam problem s prsnikom mam pocit akoby bol väčší ale nevien odkedy to trva ci uz bol aj pred tym taky to neviem a jednu bradavku a okokie mam zacervenane v po celom prsniku mam akoby zvacsene zlazy alebo uzliny ale je to všade a tak tiež na ramene male uzlinky na poslednom USG som bola pred rokom teraz ma objednali az za dva mesiace som stoho velmi nestastna a nemozem spavat

Timea
Member
Timea

Dobrý deň, prosím Vás o radu pán doktor, mám 25 rokov, žiadne deti. Bola som na USG prsníkov, výsledok bol: “Parenchým oboch prsných žliaz fertilného typu so zvyšen. echogenitou v lat. QQ. V PP na č.12 prítomné izo- až hypoechogénne ostro ohraničené oválne ložisko hladkých okrajov veľkosti 9x4mm. Mliekovody nedilatované. Mmaily prominujú. Koža, podkožie v norme. V axilách norm. fomrované LU max. priemeru 8mm. Záver: Fertilná žľaza bilat. Izo- až hypoechogénne ložisko v PP – diff. dg. atypická trabekula. BIRADS 3. Doporučujem USG kontrolu o 6 mes.”……. …výsledok ma znepokojil, obávam sa ….beriem už 4 rok antikoncepčné tabletky, teraz značku… Read more »

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

Urcite som za vysadenie antikoncepcie az do kontrolného sono vyšetrenia , resp doriešenie nálezu- aj ja.

Timea
Member
Timea

dakujem za rychlu odpoved, a este prosim pan doktor chcela by som sa spytat.
Doberiem cele zacate balenie, este mam 8 tabletiek, a dalsie uz nezacnem.
Mozem mat styk bez dalsej ochrany aj pri poslednej tabletke? Alebo sa uz mam chranit aj prezervativom pri poslednych tabletkach z balenia, ak dalsie balenie nezecnem ?
…viem jedine ze odo dna ked zacne sedemdnova pauza a dalsie nove balenie nezacinam tak tam uz musim mat inu ochranu.
Dakujem velmi pekne

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

Budete chránená este tyzden po dobrati poslednej tabletky
Potom sa vsak uz musíte chrániť

Biba
Member
Biba

Dobrý deň, mám 38 rokov, 1 dieťa (14 r.), už 4-tý rok mám sledované cysty v prsníkoch,každý rok pribúdajú a rastú, momentálne ich je cca 10 veľkosti 8-10 mm + mikrocysty. Môj gynekológ mi doporučuje tehotenstvo a následné dojčenie. Chcela by som vedieť názor aj iného lekára, či to pomôže a je to vhodné.
Ďakujem
S pozdravom

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

Je to jedna z možností riešenia tych cýst, každopádne vsak kvoli cystam nemusite byt tehotná , ked nechcete
Podľa mojho názoru cysty treba pravidelne sonograficky a mamograficky sledovať a ak by sa niečo lekárovi nepozdávalo riešil by som to tzv punkcnou biopsiou- cytologické vysetrenie
Z toho, co popisujete by sa malo jednať o benigne záležitosti

zuzana12
Member
zuzana12

Dobrí deň pán doktor už som vám písala dnes som bola na usg z výsledkami som nebola nikde môj doktor robí až v stredu mohli bi ste mi povedať o čo ide, fertilny typ mliečnej žľazy hyperechogenneho charakteru. Vľavo bez solidnych a cistickich lezii. Vpravo v mieste hmatnej rezistencie paraareolarne v DLQ vhlbke 0,5cm prítomný hypoechogenny, pomerne ostro ohraničený útvar resp.dva útvary v tesnej blízkosti na ploche 13,5x6mm,bez vaskularizacie vCFM režime s naznacenymi bočnými tienmi. Vývody nerozsirene, zadná fasciA ostrých kontúr, koža normálnej hrúbky, axili bez patologicki zvecsenych LU ZAVER LOZISKOVA LEZIA V DLQ VPRAVO. Dif.dg.fad birads 2. Dop kontrola… Read more »

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

áno je tam nález,doporučujem vám počkať tie tri mesiace,potom na kontrolnom vyšetrení sa zistí,či to rastie,alebo nie.aj tak by som bol za odobratie vzorky na cytologiu z uvedeného tumoru.jemnou ihličkou pri sono kontrola vám do toho útvaru pichnú a zoberú vzorku na cytologické vyšetrenie,lebo z toho,čo popisoval lekár na sono vyš nevieme,o čo sa jedná.nevyzerá to však na malignitu.

zuzana12
Member
zuzana12

Dobrý deň, mám, 25 rokov 1rocne dieta a jeden. Indikovany potrat pred rokom, pred mesiacom som si Nahmatala hrčku v. Pravom prsniku za bradavkou, jej asi 7mm,veľká bola som hneď za pánom doktorom povedal ze je to pravdepodobne fibroadenom na Sono som objednaná 8juna, 5maja som sa bola objednať, lenže jasa bojím čí to nije e niečo vážne, myslím si že ťa hrcka pohyblivá nieje, občas ma aj pichá vtom prsniku zboku veľmi ma to nejak ani neboli, liečim samozrejme s chrbticou dlhé roky a teras ma začala bolieť najmä krčná, aj krk počula som zo je to príznak na… Read more »

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

rakoviny sa obávať nemusíte,tie bolesti krčnej chrbtice môžu byť až v možnom pokročilom štádiu ca prsníka- čo nie je váš prípad.teraz musíte vyčkať až na sono vyšetrenie prsníkov,výsledok ktorého vás priblíži k diagnoze.takže zatial úplny klud.ak by sa jednalo o fibroadenom nemusíte maž žiadne obavy.potom sa mi ozvite.
pekný den.

Lucia111
Member
Lucia111

Dobrý deň, mám 22 rokov, žiadne deti, tehotná by som nemala byť – posledná menštruácia (15.3). Včera som si uvedomila, že ma bolí jedna bradavka (na druhej som si nevšimla žiadne zmeny). Príde mi aj taká tvrdšia na dotyk a po stlačení mi z nej vyjde malá hustá biela kvapka (samovoľne nič nevyteká). V prsníku občasne cítim tlak a teplo. Bolesť bradavky je dosť výrazná, ale skôr len na dotyk. O čo by mohlo ísť? Nie som v meste svojho bydliska – takže k svojmu lekárovi sa môžem dostaviť najbližšie až o týždeň. Ďakujem za odpoveď. Hlavne to, že mi… Read more »

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

Jednoznačne je to potrebné vidieť odborníkom tých príčin môže byt viacej od zápalu až po hormonálnu poruchu… obavy však mat nemusite. O tyzden sa choďte ukázať svojmu gynekológovi.

Lucia111
Member
Lucia111

ďakujem veľmi pekne. trochu ste ma upokojili. už som aj rozmýšľala, že by som tu išla na pohotovosť, ale počkám teda do piatku a pôjdem k svojmu. inak v minulosti som mala zvýšený prolaktín, ale žiadne takéto problémy som vtedy nemla… a ešte mi napadlo, že som si bola pred pár dňami skúšať podprsenky do obchodu, či som tam nechytila nejakú infekciu alebo čo… ale rozumiem, že takto na diaľku je to tažke posúdit. ďakujem ešte raz a pekný deň prajem.

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

na pohotovosti vám nepomôžu- nakoniec pohotovosť slúži na urgentné prípady a toto vôbec nie je…..je potrebné vyšetrenie prolaktinu a vizualizácia tekutiny.
pekný den