Tehotenstvo

Sekcia diskusie s lekárom je spoplatnená, pre viac informácií kliknite na položku  Info o platbe

Tehotenstvo

Tehotenstvo je jedným z najkrajších, ale aj najťažších období ženy. Žena postupne prechádza fyzickými a psychickými zmenami, menia sa hladiny hormónov. Tehotenstvo má niekoľko príznakov.

Prvým zásadným je vynechanie menštruácie počas cyklu. Ak žena nemá menštruáciu dlhší čas a pociťuje niektorý z príznakov, môže to znamenať, že je tehotná.

ladeevita

Príznaky tehotenstva

Medzi príznaky tehotenstva patrí naliatie a citlivosť prsníkov, únava, jemné krvácanie počas ukladania vajíčka, nevoľnosti a zvracanie, zvýšená citlivosť na pachy, pocity nafúknutia a časté močenie.

Tehotenstvo má vo všeobecnosti pravidelný priebeh, ale aj svoje špecifické komplikácie. Počas tehotenstva by mala žena pravidelne navštevovať lekára.

4339
Položiť otázku

Please Login to comment
1684 Comment threads
2655 Thread replies
102 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1096 Comment authors
zuzkapolkadoktor Macejka odpovedáBianka11Marikazaza Recent comment authors

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

  Subscribe  
Najnovšie Najstaršie
Notify of
zuzkapolka
Member
zuzkapolka

Dobrý deň pán doktor, chcem sa s Vami poradiť ohľadne užívania vitamínov v tehotenstve. Mala som zvýšené pečeňové testy v 29 tt (AST 1,4 a ALT 2,2) cholestáza? neviem nemala som svrbenie, bola som hospitalizovaná a bola mi nasadená liečba: 3×1 Ursomed, 3×1 Essentiale, 3×1 Lagosa, 1×1 B komplex forte. Po 5 dňoch sa mi hodnoty znížili (AST v norme a ALT 1), prepustili ma domov s tým že mám už brať len 6 dní 1×1 Ursomed a ostatné ako predtým, po týždni kontrola hodnoty ostali na rovnakej úrovni, po ďalšom týždni sa znížilo ALT na 0,74 tak mi predpísale… Read more »

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

ak máte pečenové testy v norme,B komplex už vobec nemusíte – ani pol tbl.teraz to už nemá zmysel užívať ho.dobré by však bolo aspon raz za 14 dní skontrolovať pečenové testy.
a o tom autizme ani nerozmýšlajte- sú to všetko nepodložené veci.Keby to bolo opodstatnené,určite by bol totálny zákaz užívania B komplexu forte.

zuzkapolka
Member
zuzkapolka

Dobrý deň pán doktor, tak som bola dnes opäť na kontrole pečeňových testov teraz som mala hodnoty AST 0,57 a ALT 0,87 relatívne sa mi to udržuje, stúplo len minnimálne …beriem 2x denne Essentiale a ten B komplex forte by som mala, ale som ho vysadila po našej komunikácii, čiže cca tyždeň a pol dozadu… pýtala som sa teraz na veľa Béčok primára, ale povedal, že sa netreba obávať že prebytok sa vylúči. Ako to viem že Bečka sú vo vode rozpustné vitamíny ale i tak.. neviem vy by Ste ich odporučil brať alebo ešte nie až keď to možno… Read more »

Bianka11
Member
Bianka11

Dobrý deň pán Doktor, chcem Vás poprosiť o Váš názor. V 21+2tt som podstúpila morfologický ultrazvuk s nasledovnými výsledkami biometrie plodu: BPD (mm/hbd) 53, HC (mm/hbd) 88, TCD(mm) 21, NF (mm) 4,3, NB (mm) 4,8, FL (mm/hbd) 32, TL (mm/hbd) 28, HL (mm/hbd) 29, gestačný vek/kompozitný vek: 21+3 / 20+3. s tým, že pani doktorka, ktorá robila tento ultrazvuk nás informovala, že končatinky rastú pomaly. K nosovej kostičke, najskôr namerala 4,8, čo povedala, že je kratšia. o asi 2-3minúty ju chcela znova odmerať a povedala, že tam ta kostička nie je.. neviem ako tomu mám rozumieť, zostali sme v šoku,… Read more »

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

ťažko sa mi vyjadruje k tomu,ked raz kostičku videla,inokedy nie….neviem…. každopádne som za to,aby ste si dali spraviť sono nejakým iným gynekologom – aj ked si zaplatíte.z tých predchádzajúcich vyšetrení by to však malo byť všetko v poriadku.ale- istota je istota.

Bianka11
Member
Bianka11

Ďakujem, no k tej nosovej kostičke, ona nám ju aj ukázala, bola tam..ja viem, že bábo musí byť aj správne natočené, aby bola merateľná a bábo sa stále miesilo. Ak tam predsa len je, ako sme videli, tak tie namerané hodnoty by boli ešte v rámci normy? Alebo je ten rozdiel v raste kostičiek (povedala,že zhruba 10 dní ) vážny? Ona hneď, že aby sme išli na odber plodovej vody, ale keď všetko doteraz je úplne v poriadku,tak neviem.. viackrát nám potom hovorila,že aj to meranie má odchýlky, ale už ma vystrašila. 🙁

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

doporučujem vám nameranie nosovej kostičky iným gynekologom.na tom trvám.stále vás to bude mátať čo a ako.takto už budete mať istotu.

Marika
Member
Marika

Dobry mam otazku.som v 6tyzdni tehotenstva.kedy som mohla asi otehotniet?dakujem

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

Presný den vam nedokážem povedat
To nie je možné

zaza
Member
zaza

Dobry den chcem sa opytat nieco ale este pred tym hambim sa za to…
4.3. Som mala nechraneny pohlavny styk s partnerom nepouzili sme ziadnu ochranu a dokonca ani ja som neuzila tabletku po
Ale nasledne 13.4. som mala nechraneny pohl styk s niekym inym ale do 30 min som uzila tabletku po
16.3. Som mala dostat menzes ale prisiel a trval 1 den
Chcem sa opytat uz som mohla byt tehotna v case druheho pohl styku?
Mne ide hlavne o to aby to nebolo toho druheho partnera kde som uzila tabletku po. Dakujem za odpoved
Viem znie to hrozne urobila som chybu

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

Nemusite sa ospravedlňovať je to v pohode
V prvom rade musíte naozaj zistit ci ste tehotná alebo nie
A v druhom rade vam nikto nepovie kto je prípadným otcom aj ste tehotná
Toto vobec tersz neriešte

Miroslava89
Member
Miroslava89

Dobrý den
Posledná menstruacia mi začala 28.5.2018 odvtedy som uz nemala ,dva testy som mala uz pozitívne ,dnes som navštívila svojho gynekológa ktorý konštatoval ze to moze byt nejaký 6 tyzden váčok veľkosti zodpovedá 6/3 zltkovy váčok + ale plod nieje vidno…..neviem si to vysvetlit ani on poriadne nevedel vraj este skoro ….viem presne kedy som mohla otehotnieť najskôr od 11.6 to bolo možne ….na kontorolu mam ist o tyzden ,viete mi poradiť o co ide a ci som vobec tehotná
Ďakujem

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

Tehotná ste, len v tomto tyzdni tehotenstva by uz mali byt na sono vyšetrení vidieť aj štruktúry plodu
Musíte počkať na kontrolné sono vysetrenie o tyzden , potom na základe sono vyšetrenia sa zistí ci je tehotenstvo v poriadku alebo ci sa jedná o možný zamlčaný potrat

Miroslava89
Member
Miroslava89

Ak viem svoj presný dátum otehotnenia v pretoze inej dobe to byt nemohlo kedze partner bol odcestovany…..čiže najskôr od 12.6-15.6 neni možne zeby to bolo predsa len príliš skoro na videnie plodu?zamlcany potrat dufam ze to nebude 😔

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

No
Skoro to nie je
V tomto tyzdni tehotenstva by uz mal gynekológ vidieť štruktúry plodu aj akciu srdca
Neviem presne jeho nález ake z uvedeného mǒze vyplývať ze sa mǒze jednať o zamlčaný potrat alebo o tzv anenbryomolu
Počkajte tyzden a potom sa to uz definitívne rozhodne

Saxananaxas
Member
Saxananaxas

Dobrý deň. Pred dvoma mesiacmi som mala mimomaternicové tehotenstvo, potrat sa spustil sám, nebola som na žiadnom čistení. Posledná menštruácia bola 8.6. Dnes(9.7) po 3 dňoch meškania menštruácie som si urobila test bol pozitívny. 12-19.7 mame naplánovanú dovolenku, 3 hodiny letu. Je bezpečné letieť?
Ďakujem

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

bolo by dobré ešte pred dovolenkou gynekologické vyšetrenie- aspon sono.ak to bude OK letieť môžete- bez obáv.

Saxananaxas
Member
Saxananaxas

Ďakujem

gabika99
Member
gabika99

Dobrý deň pán doktor, Chcela by som sa spýtať aby som bola spokojná, či nemôžem byť tehotná keď sme sexovali bez ochrany,ale neurobil sa ani mu nič neušlo. Minuly týždeň som mala menštruáciu ale slabú, inokedy mi trva 5 dní teraz až 7 ale bola iba taká slabá a trvala dlhšie ako inokedy, tie posledné dva dni boli také že na vložke nič ale na toaletnom som videla krv. Môže to byť aj z toho že som mala a ešte aj mam antibiotiká,?lebo som bola chorá a dokonca som tam dole mala aj ako mikózu..ale už to vyzerá v poriadku..… Read more »

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

Tehotná by ste nemali byt, zatiaľ ziadna panika
Ak by ste predsa len chceli mat istotu, spravte si – ak bude menstruacia meškať-tehotenský test
Zatiaľ by som Vsak spával kľudne

Taka
Member
Taka

Dobry den,mozem v tehotenstve jednorazovo uziť indometacin čipky ? Trpim silnymi migrenami asi tak raz mesacne.Vsetko co vypijem alebo skonzumujem vyvratim.Indometacin mi pred tehotenstvom vzdy zabral.Dakujem.

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

Jenorazovo určite možete

Miriamma999
Member
Miriamma999

Dobrý deň. Chcela by som sa poradiť. Som v 11 tt + 0 . Opakovane mi prepukol zápal zubov (zápal je v kosti). Mala som ho pred otehotnením, potom sa preliečil, ale zub ostal iba s vložkou, zubárka neustále iba menila vložky a počas pol roka tohto kolotoča som otehotnela. Tehotenstvo spustilo u mňa veľké bolesti a citlivosť zubov a doktorka sa snažila zápalu predísť, ale zápal je v kosti a povedala že bez antibiotík to nejde. Bolesti sa stupňujú, prežívam to bez liekov, ale je to na hrane únosnosti. Bola som hospitalizovaná kvôli celodenným nevoľnostiam, ktoré časom ustali, ale… Read more »

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

Nečakajte uz som jednoznačne za okamžité uźivanie antibiotík

M
Member
M

Dobry den. Chcem sa opytat,ci som mohla ublizit babatku,ked som sa v noci zabudla a striekla si do nosa po 2 davky do kazdej dierky sprej na uvolnenie Septanazal. Dakujem

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

Dobrý den
Nemusite mat žiadne,žiadne obavy.
Vsetko dobré

M
Member
M

Dakujem pekne 🙂
A mozem v pripade nudze dat aspon na vecer po 1 davku,lebo na vsetkych letacikoch pise,ze v tehotenstve sa tieto spreje nemozu

doktor Macejka odpovedá
MUDr. Macejka

V prípade núdze možete